Wielu osobom dieta roślinna kojarzy się z ograniczeniami. W chwili, kiedy inni zajadają się lodami, sernikami, tortami, smutny weganin smętnie podgryza marchewkę… i jest to wizja całkowicie błędna. Wystarczy udać się do kawiarni, która ma w swojej ofercie wegańskie przysmaki. W gablotach dostrzeżemy przepyszne, czekoladowe ciasteczka, puszyste serniki, lśniące polewy na tortach i zdobienia z przepysznych, świeżych owoców. Przygotowanie deserów i ciast bez mleka krowiego, cukru i jajek jest jak najbardziej możliwe! I są one równie pyszne. Jeśli masz słabość do popularnego kremu czekoladowego, z łatwością możesz przygotować go z ciecierzycy, masła orzechowego i kakao. Z fasoli łatwo wykonasz przepyszne ciasteczka, a z kaszy jaglanej sernik. Jeśli uwielbiasz bitą śmietanę, wystarczy, że ubijesz gęste mleko kokosowe, a latem możesz się cieszyć smakiem lodów przygotowanych z bananów.
Na diecie roślinnej nie trzeba odmawiać sobie przyjemności. W końcu wszyscy lubimy słodkości i nie wyobrażamy sobie życia bez przekąszenia od czasu do czasu jakiegoś deseru. Dodatkową zaletą deserów wegańskich jest to… że nie szkodzą! Są cudownie słodkie, a jednocześnie pozytywnie wpływają na nasz organizm, nie przynosząc skutków ubocznych.