Jedzenie ma być przyjemnością, ale przede wszystkim dostarczać nam niezbędnych składników odżywczych, które utrzymują nasze ciała w dobrej kondycji i zdrowiu. Jednak aby wszystko działało tak jak trzeba, nie można przesadzić, ponieważ nadmiar witamin, tłuszczów i białek może nam zaszkodzić równie mocno, jak ich niedobór. Nadmiar białek zwierzęcych skutkuje pogorszeniem nastroju, pracy nerek, a w konsekwencji nawet ich uszkodzeniem, zaczynają się także problemy z układem pokarmowym, a oddech staje się nieświeży i nieprzyjemny. Nadmiar tłuszczów nasyconych, które pochodzą głównie z produktów odzwierzęcych, przyczynia się przede wszystkim do odkładania tkanki tłuszczowej, co prowadzi do otyłości. Skutki zjedzenia tłustej potrawy można odczuć niemal natychmiast w postaci ciężkości, problemów trawiennych i wzdęć. Tłuszcze zwierzęce wpływają na podwyższenie cholesterolu we krwi, co prowadzi do chorób miażdżycowych i zwiększa ryzyko zawału serca. Zawarte w tych tłuszczach kwasy stearynowy i palmitynowy działają prozakrzepowo – zwiększają ryzyko wystąpienia skrzepów w naczyniach krwionośnych. Nadmiar tłuszczów zwierzęcych znacznie podnosi ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe jelita grubego, piersi i prostaty.

Dieta jest jednym z czynników, który może pogorszyć stan naszego zdrowia i przyczynić się do wielu chorób. Jednocześnie jest tym, na co mamy całkowity wpływ. Sami decydujemy o tym, co jemy, a odpowiednio zbilansowana dieta sprawi, że będziemy zdrowsi, pełni energii, sił i, tak po prostu, szczęśliwsi.