Witamina B12 to temat, który należy nie tylko poruszyć, ale też podkreślić grubą, czerwoną kreską. B12, nazywana inaczej kobalaminą, jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: wspiera prawidłową pracę mózgu, układu nerwowego, jest niezbędna do syntezy czerwonych krwinek. Skutkami niedoboru są zmęczenie i brak energii, anemia, mrowienie i drętwienie stóp, zaburzenia równowagi, a nawet zawał serca czy niedorozwój umysłowy u dzieci. Mimo, że w Internecie można znaleźć wiele obiecujących informacji, to jednak trzeba pamiętać, że dieta roślinna nie zawiera naturalnych źródeł tego składnika. W diecie roślinnej kobalamina dostępna jest jedynie w produktach fortyfikowanych i suplementach diety. Faktem jest, że nasze organizmy same produkują witaminę B12, jednak nie możemy jej przyswoić. Dobra wiadomość jest jednak taka, że kobalamina z suplementów przyswaja się równie dobrze, co z produktów zwierzęcych. Gdy kupujemy mleka roślinne, zdecydowanie warto zwrócić uwagę na to, czy są fortyfikowane w witaminę B12. Gdy przyjmujemy suplementy, warto pamiętać o tym, że mniejsze dawki wchłaniają się lepiej, niż większe – suplementy można przyjmować albo codziennie w niedużej dawce, lub raz w tygodniu w większej dawce.
Należy też pamiętać, że mimo zapewnień, witaminy B12 nie znajdziemy w kiszonkach, algach czy spirulinie, przy czym dwie ostatnie substancje zawierają analogi kobalaminy, co może prowadzić do fałszowania wyników laboratoryjnych oznaczeń tej witaminy, co jest o tyle niebezpieczne, że analogi w żadnym razie nie spełniają funkcji tej witaminy.
Jednak o ile w diecie wegańskiej suplementacja jest konieczna, tak w diecie wegetariańskiej, która akceptuje produkty odzwierzęce, już nie. Witamina B12 jest obecna w jajkach, a dokładnie w żółtkach. Odpowiednia ilość jajek w jadłospisie zapewnia wystarczającą ilość kobalaminy.
Jednak fakt, że przy diecie roślinnej konieczne jest suplementowanie witaminy B12, to absolutnie nic złego! Wręcz przeciwnie, to tylko oznacza, że możemy żyć zdrowo i zapewniać sobie wszystkie składniki odżywcze bez krzywdzenia zwierząt i borykania się ze skutkami ubocznymi spożywania produktów odzwierzęcych.