Warzywa i owoce to samo zdrowie – myśli tak wielu z nas i w ten sposób może wpaść w okropną pułapkę. Oczywiście, to zdanie jest prawdziwe, jednak z dość dużym ALE. Musimy pamiętać o tym, że podczas upraw stosuje się nawozy i pestycydy, które wpływają na wygląd i rozmiar roślin, ale jednocześnie na nasz organizm, a wpływ ten wcale nie jest pozytywny. Obecnie w zwykłych sklepach bardzo trudno jest trafić na produkty, które wyrosły na ziemi niezanieczyszczonej sztucznymi nawozami, a one same nie zostały spryskane środkami, które mają im zapewnić piękny wygląd i odstraszyć szkodniki. EWG (Environmental Working Group) przyjrzało się bliżej uprawianym warzywom i owocom, badając je pod kątem zawartości pestycydów. W ten sposób powstała lista najbardziej i najmniej zanieczyszczonych roślin. Na liście najczystszych produktów znalazły się:

Groszek cukrowy
Ananas
Mango
Awokado
Kiwi
Słodkie ziemniaki
Melon cantalupe
Bakłażan

Kapusta
Cebula
Kalafior
Kukurydza
Papaja
Grapefruit
Szparagi

Natomiast na liście najbardziej zanieczyszczonych produktów znalazły się:

Jabłka
Truskawki
Nektarynki
Brzoskwinie
Winogrona
Seler

Szpinak
Słodka papryka
Ogórki
Ziemniaki
Zielona fasolka
Szpinak

I powyższej dwunastki zdecydowanie powinniśmy poszukiwać w sklepach oferujących żywność organiczną i ekologiczną. Jeśli tylko mamy taką możliwość kupujmy tylko i wyłącznie organiczne produkty. Wspieraj przy tym lokalne rolnictwo – takich warzyw i owoców nie trzeba „konserwować”, aby przetrwały dalekie podróże. Najlepszym rozwiązaniem jest własny ogródek – jeśli tylko możesz sobie na to pozwolić, załóż go! A jeśli do dyspozycji masz balkon, lub tylko parapet… nic nie stoi na przeszkodzie, byś mógł uprawiać własne zioła, szczypiorek czy pomidorki koktajlowe! Hodując własne rośliny, wiesz najlepiej, w jakim są stanie i co kryje się w ich wnętrzu.