Dieta to nie tylko ustalony jadłospis i mechaniczne przygotowywanie posiłków. Z całą pewnością jest to sztuka: wszelkie kompozycje smaków, zapachów i kolorów, których połączenie sprawia, że „cieknie nam ślinka”. Ogromną rolę w przygotowywanych posiłkach odgrywają idealnie dobrane proporcje odpowiednich przypraw i ziół, podkreślają smak dania i czynią go wyjątkowym: doprawić można zawsze wedle gustu i to sprawia, że ta sama potrawa może smakować zupełnie inaczej, wykonana przez różne osoby.
Płatki drożdżowe – być może niektórzy nie zakwalifikują ich jako przyprawę, jednak warto o nich wspomnieć. Mają smak i zapach zbliżony do żółtego sera z dodatkiem soli, więc to właśnie dzięki nim można przygotować domowe wegańskie sery, dodać do pizzy czy na kanapki.
Dieta roślinna oznacza duże ilości strączków, które zapewniają niezbędne do funkcjonowania białko. Strączki jednak owiane są złą sławą, ponieważ zdarzają się po nich wzdęcia. Można jednak im zapobiegać, dodając do dań z nich przygotowanych odpowiednie zioła. W kuchni nie powinno więc zabraknąć kminku, oregano, bazylii, majeranku, tymianku, estragonu i cząbru.
Mało popularna jest czarna sól, choć zdecydowanie warto docenić jej walory smakowe. Można wyróżnić jej dwa rodzaje: sól himalajska, która swoją barwę zawdzięcza dużej ilości żelaza, a także hawajską „ubarwioną” wapniem i magnezem. Czarna sól idealnie pasuje do orientalnych i pikantnych dań. Należy jednak pamiętać, że to nadal sól, która, choć jest potrzebna, to jednak należy uważać, aby nie przesadzać z jej ilością.
Warto zwrócić uwagę także na wędzoną paprykę o charakterystycznym smaku i aromacie. Pasuje do wegańskiego leczo czy wszelkich domowych smarowideł na kanapki.
Garam masala to ajurwedyjska mieszanka słodkich przypraw. Składa się z kminu rzymskiego, pieprzu czarnego, kardamonu, kolendry, liścia laurowego, gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu i pieprzu kajeńskiego. Przyprawa ta świetnie sprawdzi się do potraw jesiennych i zimowych, cudownie rozgrzewając w chłodne dni.
Zioła kojarzące się z latem, dające wspaniały aromat i smak wszelkim sałatkom (ale nie tylko), to świeża, zielona pietruszka i koperek.
Zioła i przyprawy pozytywnie wpływają na nasz organizm, np. tymianek działa bakteriobójczo i poprawia krążenie, rozmaryn reguluje funkcjonowanie wątroby i wydzielanie żółci. Mięta działa rozkurczowo i pomaga w chorobach nerwicowych żołądka. Majeranek poprawia apetyt, trawienie, działa również uspokajająco.
To zaledwie garstka przypraw i ziół, które mogą nadać charakteru przygotowywanym daniom. Zdecydowanie warto zagłębić się w ich świat, korzystać z ich właściwości, smaków i aromatów, poznawać kolejne, niezwykłe dodatki i sprawiać, że dania, które przygotowujemy, są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju.